INBOUW VAN DE R/E PICKUP IN EEN AKOESTISCHE GITAAR

xxxxx

 

Bij het samenstellen van deze handleiding is uitgegaan van inbouw van de pickup in een gitaar, maar dezelfde werkwijze kan toegepast worden bij inbouw van de pickup in een mandoline, banjo, ukelele of een ander akoestisch snaarinstrument. Voor contrabas is deze pickup niet geschikt. Voor contrabas hebben wij de dunne filmpiezo pickup F2 ontwikkeld.

de inbouw :

We beginnen met de bepaling van de beste plaats voor het bevestigen van de pickup.
Experimenteren is nodig ter verkrijging van het beste resultaat. De plaats van de pick-up bepaalt :

a. de hoogste van het uitgangssignaal
b. de klankkleur (verhouding hoog/laag)
c. gevoeligheid voor rondzingen. (feedback)

De beste plaats is over het algemeen in de buurt van de kam/brug, op of onder het bovenblad, aan de zijde van de dunste snaren. Plak de pickup voorlopig op het bovenblad met 2 stukjes cellotape . Metaalzijde tegen het blad. Tape voorzichtig over het metalen randje plakken. Beluister het resultaat. Doordat het snoer en de plug nog los hangt, heeft u veel last van bijgeluiden, maar deze verdwijnen bij definitieve inbouw. (tip: plak het snoer even vast met tape). Experimenteer nu door het plakken van het element op verschillende plaatsen, en beoordeel hierbij de 3 hierboven genoemde factoren. (regel hierbij ook uw versterker steeds in, (hoog en laag). Zodra u de juiste plaats bepaald heeft, kunt u overgaan tot de definitieve inbouw.

Definitieve inbouw.

a. Plak het elementje nu aan de binnenkant van de gitaar op de gekozen plaats.
b. Monteer de jackplug (R) of strapholder (E)
d. Ready !!

De piezo kan het beste vastgeplakt worden met eensecondelijm. Wil je perse niet lijmen , dan kan het meegeleverde 2-zijdig plakband worden gebruikt.
de cirkel geeft aan waar het element ongeveer meestal geplaatst wordt, en is een goed uitgangspunt ! Maar een andere plaatsing kan beter zijn, afhankelijk van het type gitaar !! (in de orginele handleiding staat hier een tekening met daarop aangegeven de installatieplek)

Verdere experimenten.

2 piezo's
Heb je het 2- piezo model aangeschaft,plaats dan de eerste piezo volgens bovenstaande handleiding (bij de dunste snaren).Zoek daarna de beste plaats voor de tweede pickup, meestal bij de kam aan de zijde van de dikste snaren. Schuif wat met deze tweede pickup ter verkrijging van een mooie balans hoog/laag en een geringe feedback.

Andere instrumenten.
De Piezo pickup kan ook in vele andere instrumenten met een klankkast ingebouwd worden.
Bijvoorbeeld mandoline, kleine harp, banjo, luit enz.
De pickup werkt bij alle soorten snaren uitstekend !
Let op, bij andere instrumenten kan de juiste montageplaats heel anders zijn als bij gitaar !
Bijvoorbeeld banjo geeft veel feedback bij plaatsing bij de kam, maar plaatsing ,dichterbij het fingerboard geeft weer een uitstekend resultaat !
Experimenteer dus altijd tot je de juiste montageplaats gevonden hebt, dus waar de output het hoogst is, maar de feedback het laagst ! Lees de verschillende reviews hierover , sommige gebruikers geven nuttige tips !

NIET GOED GELD TERUG GARANTIE